My CMS

Apsolutne indikacije za operaciju sinusa uključuju

Apsolutne indikacije za operaciju sinusa uključuju

To je jedan od najkirurškijih zahvata koji se danas izvode. Godišnje se u Sjedinjenim Državama obavi više od 250 000 operacija sinusa. Smatra se vrlo učinkovitim i sigurnim s malo rizika.

Većina pacijenata nakon toga ima blagu do umjerenu bol, ovisno o količini posla unutar nosa i sinusa. Neki pacijenti zahtijevaju istovremeno ispravljanje srednjeg dijela nosa koji se naziva septum (popravak devijacije septuma) i smanjenje sluznice nosa (donje nosne školjke).

Danas se većina operacija sinusa izvodi pomoću endoskopa ili instrumenta s jakim svjetlom i kamerom. Neki liječnici koriste visoko sofisticirano računalno vođenje slika zajedno s pacijentovim CT skeniranjem kako bi dobili najbolje moguće rezultate.

Donosim li pravu odluku o operaciji sinusa?

Odluka o podvrgavanju operaciji pažljivo se donosi između vas i vašeg liječnika. Većina pacijenata koji boluju od kroničnog sinusitisa odlučuje se na operaciju sinusa jer će operacija pružiti dodatne prednosti u odnosu na samo medicinsko liječenje.

Neki pacijenti nemaju ili nemaju izbora osim operacije sinusa kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje. Ovi su manjina.

Apsolutne indikacije za operaciju sinusa su:

  • Orbitalna ili intrakranijalna infekcija.
  • Invazivna gljivična infekcija.
  • Tumori.
  • Curenje cerebralne spinalne tekućine.

Velika je vjerojatnost da niste ni u jednoj od gore navedenih kategorija, ali ako vi ili vaša voljena osoba jeste, onda je operacija obično nešto što se ne može izbjeći.

Postoje velike varijacije među pacijentima i liječnicima o tome treba li raditi operaciju sinusa. Važno je razumjeti da je sama operacija sinusa rijetko dovoljna da riješi sve vaše probleme s nosom i sinusima.

Operaciju sinusa treba promatrati kao jedan od alata za pomoć osobama s općim simptomima nosa i sinusa. Mnogi će i dalje trebati povremene lijekove, tretmane protiv alergija, liječenje temeljnog stanja kao što je autoimuna bolest ili čak ponovnu operaciju u nekim slučajevima.

Je li operacija sinusa sada češća?

Broj operacija sinusa nastavlja rasti zbog bolje tehnologije, boljih kirurških instrumenata i tehnika te stalnog poboljšanja rezultata.

Relativno novi postupak nazvan balon dilatacijska sinuplastika uveden je 2006. godine.

Ovdje se sinusni balon provlači kroz prirodne otvore sinusa pomoću žice za navođenje. Balon širi otvor sinusa tako da dolazi do očuvanja kosti i okolnog tkiva.

Još jedan novi razvoj u 1990-ima bila je upotreba slikovnog navođenja. Tada liječnik koristi pacijentove CT snimke i posebnu računalnu tehnologiju i kirurške instrumente za vođenje kirurške resekcije s nevjerojatnom preciznošću.

Što mogu očekivati ​​na dan operacije i nakon nje?

Operacije nosa i sinusa prošle su kroz ogromnu transformaciju otkako su 1970-ih postale sve popularnije od strane poznatog ORL liječnika Waltera Messerklingera. Većina inicijalnih operacija učinjena je vremenski provjerenim i pouzdanim vanjskim pristupima.

Dok se vanjski pristupi ili izrada vanjske kože lica danas rijetko izvode, oni i dalje igraju ulogu kod vrlo odabranih pacijenata u određenim okolnostima, uključujući stanja koja se teško mogu riješiti ili ih je teško kontrolirati, poput krvarenja iz nosa ili tumora.

Većina ORL liječnika obučena je i za stare vanjske kirurške pristupe i za nove interne pristupe koji koriste osvijetljene endoskope kroz nos. Šanse su da vaš postupak neće uključivati ​​nikakve rezove kože na vašem licu i da će se izvoditi kroz cijeli nos.

Ovdje su neke od komponenti koje se rade tijekom operacije.

Nazalno pakiranje, udlage ili odstojnici

S najnovijim kirurškim tehnikama i upotrebom materijala koji se apsorbiraju, većina ORL kirurga napustila je upotrebu materijala kao što su nazalni omotači koji se moraju ukloniti osim ako tijekom operacije ne dođe do većeg krvarenja nego što je uobičajeno. Čak i tada, većina kirurga može ukloniti sve nosne čepke prije nego što pacijent bude otpušten kući.

Neki ORL kirurzi koriste kombinaciju antibiotske masti ili materijala u obliku gela umjesto gaze ili spužve koje se moraju ukloniti. Posavjetujte se sa svojim ORL kirurgom o njihovoj uporabi ovih vrsta materijala.

Povremeno će ORL kirurg koristiti razmaknicu kako bi zadržao nove otvore vaših sinusa koji su nastali tijekom operacije. Spacer treba ukloniti kasnije tijekom oporavka u liječničkoj ordinaciji, a može biti resorptivan ili neresorpcijski.

Slani sprej za nos i ispiranje

Svi postoperativni pacijenti dobivaju upute da koriste velike količine fiziološke otopine za nos, bilo raspršivanjem ili nekom vrstom nježnog ispiranja.

Fiziološka otopina za nos otopit će sve upijajuće masti ili gelove koji su ostali u nosu i pospješiti zacjeljivanje.

Antibiotici i/ili kortikosteroidi

Većina kirurga će tijekom operacije primijeniti i antibiotike i kortikosteroide putem IV.

Postoperativni oralni antibiotici obično se uzimaju kao što je propisano počevši dan nakon operacije, ali neki kirurzi misle da to u mnogim slučajevima nije potrebno.

Posjeti ordinaciji radi debridmana nosa

Bitan dio operacije nosa i sinusa je debridman. To znači da će kirurg staviti lijek u vaš nos u ordinaciji i koristiti ili sukciju ili kirurške instrumente kao što je pinceta za debride ili uklanjanje svih krhotina, nakupina ili krasta iz nosa.

Ovo obično nije bolan postupak.

Debridman je neophodan za postoperativni oporavak i pravilno zacjeljivanje kako bi se spriječili nepotrebni ožiljci ili drugi potencijalni problemi.

Dijeta i aktivnost

Većina pacijenata nastavlja s normalnom prehranom ili nakon operacije isti dan ili sljedeći dan.

Svim pacijentima se savjetuje da ograniče napornu aktivnost najmanje jedan do dva tjedna nakon operacije. To uključuje saginjanje, naprezanje ili podizanje teških predmeta kako bi se spriječio rizik od krvarenja.

Potpuno zacjeljivanje unutar nosa i sinusa može trajati četiri do šest tjedana ili više.

Operacija sinusa jedan je od najpopularnijih kirurških zahvata koji se danas izvode i smatra se vrlo učinkovitom i sigurnom s malo rizika.

Utješiti bebu koja ima plinove nije uvijek lako jer ona ili on postaju nemirniji i plaču više nego inače. Ali plinovi su normalna pojava kod beba, pa uz nekoliko jednostavnih savjeta i kućnih lijekova roditelji i skrbnici mogu pomoći svojim bebama da se osjećaju ugodnije.

Ključni zaključci:

  • Normalno je da beba ispušta plinove u prvim mjesecima života, kako probavni sustav sazrijeva.
  • U većini slučajeva ovaj bi se problem trebao riješiti sam od sebe. U rijetkim slučajevima, prekomjerno stvaranje plinova može biti posljedica nekog drugog stanja i potrebno je potražiti liječnički savjet.
  • Roditelji i skrbnici mogu koristiti masažu i druge jednostavne savjete kako bi pomogli svojoj bebi da se osjeća ugodnije.

Sasvim je normalno da beba ispušta plinove mnogo puta, svaki dan. Njihov probavni sustav nije potpuno zreo. Osim toga, gutaju zrak dok jedu, sišu dudu ili plaču. U većini slučajeva, ovaj se problem popravi ili potpuno riješi kad beba napuni animale me gummies official četiri do šest mjeseci.

Simptomi bebe s plinovima

Kada se višak zraka zarobi u djetetovom trbuhu, ono će podrignuti, prdnuti, biti nemirno i plakati, a trbuščić može biti tvrđi.

Beba s plinovima može povlačiti noge do prsa, imati problema sa spavanjem i jelom, grčiti lice i izgledati nesretno.

Uzrokuju li kolike višak plinova?

Beba koja ima grčeve može izbaciti više plinova nego druge bebe. Ali to je vjerojatnije jer vaša beba plače i guta više zraka, a ne zbog samih grčeva. Kolike se obično javljaju u prvih šest tjedana života i nestaju u dobi od tri do četiri mjeseca. Beba koja ima grčeve plače glasnije, ima viši ton nego inače, nemirna je i vrlo ju je teško smiriti. Kolike se dijagnosticiraju ako beba plače tri ili više sati dnevno, javljaju se duže od tri dana u tjednu i traju duže od tri tjedna.

Ima li prehrana ulogu?

Majčino mlijeko je najbolje, ali ponekad dojenje nije opcija. Mliječno mlijeko za dojenčad može izazvati plinove kod bebe. Prvo zato što bočica može imati mjehuriće zraka kada se priprema formula. Odabir tekuće formule koja je već izmiješana može pomoći u ovom slučaju. Drugo, sastojci bi također mogli igrati ulogu. Neka dojenčad mogu imati problema s probavom kravljeg mlijeka, soje ili drugih sastojaka koji se nalaze u adaptiranom mlijeku.

Prilikom uvođenja krute hrane roditelji bi trebali voditi dnevnik kako bi vidjeli postoji li ikakva veza između hrane i viška plinova. Vaša beba može biti osjetljiva na hranu.

Majčina prehrana također može utjecati na dojene bebe. Majke mogu pokušati eliminirati hranu koja stvara plinove iz prehrane kao što su mliječni proizvodi, povrće iz skupine cruciferasa i grah te zabilježite ima li beba manje plinova i osjeća li se bolje.

Savjeti za roditelje i skrbnike

Kada hranite bebu, pazite da je glava više od trbuha. Mlijeko će se spustiti do dna želuca, a višak zraka bit će na vrhu. Na taj način beba može lako podrignuti. Ako je bočica malo nagnuta, u bradavici se ne stvaraju mjehurići zraka. Odabir boce sa sklopivom vrećicom ili oblogom također bi mogao pomoći.

Ako vaša beba ne podrigne nakon jela, položite je nekoliko minuta na leđa. Pumpajte noge naprijed-natrag u pokretu bicikla.

Dajte svojoj bebi malo vremena za trbuščić jer bi ležanje na trbuhu moglo pomoći u uklanjanju plinova. Ako vaša beba ne voli trbuščić, topla kupka mogla bi ublažiti simptome.

Obratite pozornost na prehranu. Neke formule za bebe možda se neće dobro probaviti i prelazak na drugu marku može pomoći u smanjenju plinova. Prilikom dodavanja čvrste hrane u prehranu, vaša beba može osjetiti prekomjerno stvaranje plinova zbog nekih sastojaka koji se nalaze u toj hrani.

Prije razmatranja lijekova razgovarajte s liječnikom. Lijek simetikon koji se izdaje bez recepta odobrila je Uprava za hranu i lijekove za smanjenje plinova u dojenčadi. Međutim, zdravstveni stručnjaci predlažu da se ovi lijekovi trebaju koristiti ako beba ima jako nadutost, kao preventivnu mjeru. Simetikon je manje učinkovit kada se plinovi već nakupe.

Masaža bebe za plinove

Roditelji bi mogli pokušati masirati svoju bebu rano tijekom dana ili prije spavanja, najmanje 45 minuta nakon hranjenja. Stavite bebu na leđa i stavite mekani ručnik ispod.

Contents