În plus, unele tipuri de cancer sunt sensibile la estrogen
Greață și vărsături
Mușețelul a fost folosit pentru a trata greața, dar consumul de cantități mari de mușețel sau ceai de mușețel foarte concentrat poate provoca greață și vărsături.
Senzație de sedare
Mulți oameni iau mușețel pentru somn, așa că nu este surprinzător că provoacă somnolență. Prin urmare, cercetătorii recomandă să nu bei ceai de mușețel înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Proprietăți anticoagulante
Mușețelul conține cumarine care au un efect anticoagulant sau de subțiere a sângelui. Anticoagulantele cresc riscul de sângerare. Prin urmare, profesioniștii medicali recomandă evitarea mușețelului cu două săptămâni înainte de operație sau intervenție stomatologică. În plus, persoanele care iau diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina sau aspirina, ar trebui să utilizeze mușețel cu precauție, deoarece poate crește riscul de sângerare.
Efectele estrogenului
Apigenina este un flavonoid de mușețel cu efecte estrogenice și antiestrogenice, în funcție de doză. La doze mari, apigenina se comportă ca un antiestrogen și este studiată ca parte a tratamentelor pentru cancerul de sân. La doze mai mici, apigenina acționează ca un estrogen. Cu toate acestea, efectul estrogenului nu este suficient de puternic pentru a înlocui contraceptivele sau medicamentele de substituție hormonală.
Se recomandă prudență persoanelor însărcinate sau care alăptează. Siguranța este necunoscută și există riscul de avort spontan. Mușețelul ar trebui, de asemenea, utilizat cu precauție cu persoanele cu antecedente de cancer sensibil la estrogen.
Interacțiuni medicamentoase
Oamenii folosesc mușețelul pentru pretinse beneficii pentru sănătate, dar este important să știți că mușețelul poate interacționa cu unele medicamente.
Anticoagulante și medicamente antiplachetare
Mușețelul conține doi derivați cumarinici – umbeliferon și herniarin. Warfarina, un anticoagulant prescris, este, de asemenea, un derivat de cumarină. Prin urmare, există îngrijorarea că mușețelul poate funcționa cu alți diluanți ai sângelui pentru a crește riscul de sângerare.
Un caz descrie o femeie de 70 de ani cu antecedente de a lua warfarină. Avea simptome ale căilor respiratorii superioare pe care le-a tratat cu ceai de mușețel și loțiune care conținea mușețel. A fost internată în spital cu multiple hemoragii interne sau sângerări și a trebuit să primească transfuzii de sânge. Mușețelul a crescut probabil efectele de subțiere a sângelui ale warfarinei și a cauzat sângerarea.
Pacienții care iau diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina, aspirina sau clopidogrelul, trebuie să fie precauți cu orice produs de mușețel.
Intensitate sedativă
Mușețelul este adesea folosit pentru a trata insomnia, deoarece produce un sentiment liniștitor de sedare. Prin urmare, combinarea mușețelului cu medicamente care provoacă și somnolență duce la o senzație de sedare crescută.
Câteva exemple de medicamente sedative includ următoarele:
- Medicamente pentru somn, cum ar fi zolpidem (Ambien), eszopiclonă (Lunesta)
- Medicamente anti-anxietate, cum ar fi alprazolam (Xanax), hidroxizina (Vistaril)
- Antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina (Elavil)
- Medicamente pentru durere, cum ar fi oxicodonă (Oxycontin) sau fentanil (Duragesic)
- Alcool
Medicamente metabolizate în ficat prin intermediul citocromului P450 (CYP450)
Multe medicamente sunt metabolizate sau modificate în ficat folosind izoenzimele CYP450. Cu toate acestea, mușețelul interacționează și cu mai multe izoenzime CYP450, inclusiv 3A4, 2C9 și 2D6. Prin urmare, utilizatorii ar trebui să consulte un farmacist sau un medic pentru a se asigura că medicamentele lor nu interacționează cu mușețelul.
De exemplu, ciclosporina este un imunosupresor utilizat în mod obișnuit la pacienții cu transplant. Mușețelul poate crește nivelurile de ciclosporină, ceea ce poate provoca toxicitate. Este indicat să evitați combinarea mușețelului și ciclosporinei.
Alte exemple de medicamente care sunt metabolizate în ficat includ următoarele:
- AINS, cum ar fi ibuprofen (Advil sau Motrin) sau meloxicam (Mobic)
- Beta-blocante, cum ar fi propranololul (Inderal) sau carvedilolul (Coreg)
- Statine, cum ar fi lovastatina (Mevacor)
- Fexofenadină (Allegra)
Hormoni și tamoxifen
Mușețelul are un efect de estrogen sau anti-estrogen dependent de doză, ceea ce îl poate determina să interacționeze cu medicamentele hormonale, cum ar fi contraceptivele sau substituția hormonală. Utilizarea frecventă a mușețelului poate scădea eficacitatea controlului nașterii; prin urmare, se recomandă și o metodă de rezervă.
În plus, unele tipuri de cancer sunt sensibile la estrogen. De exemplu, la doze mici, mușețelul ar putea avea un impact asupra cancerului sensibil la estrogen. De asemenea, poate interacționa cu tamoxifenul, un medicament pentru cancerul de sân. Apigenina, un flavonoid din mușețel, a fost studiată ca o nouă abordare promițătoare pentru cancerul de sân rezistent la tamoxifen. Studiile sunt în desfășurare, iar rolul apigeninei în cancer și efectele sale exacte sunt necunoscute, așa că utilizatorii ar trebui să-și informeze medicul dacă folosesc mușețel.
Savurează mușețel
Mușețelul oferă multe beneficii, inclusiv îmbunătățirea somnului, anxietatea, tensiunea arterială și zahărul din sânge. Food and Drug Administration include musetelul pe lista General Recognized As Safe (GRAD), iar cantitatea gasita in majoritatea ceaiurilor cauzeaza rareori efecte secundare severe. Cu toate acestea, chiar și cu toate aceste beneficii, este esențial să vă bucurați de mușețel în siguranță. Persoanele cu antecedente de febră a fânului sau alergii sezoniere au un risc crescut de reacție alergică și ar trebui să fie mai atenți. Și amintiți-vă întotdeauna că mușețelul poate interacționa cu alte medicamente.
După ce ai cheltuit atât de mult pe vitamine, este tentant să ignori data de expirare de pe sticla ta de vitamine sau să treci cu vederea o dată de expirare lipsă. Cu toate acestea, acea întâlnire mică are un impact semnificativ, deoarece arată dacă vitamina are încă 100% potență.
Recomandări cheie:
- Vitaminele sunt o modalitate excelentă de a completa orice goluri nutriționale.
- Este posibil ca vitaminele și suplimentele expirate să nu funcționeze la fel de bine ca cele neexpirate și ar trebui aruncate.
- Căutați sigiliul unui laborator independent care garantează acuratețea ingredientelor enumerate.
- Păstrați vitaminele conform etichetei. Refrigerarea unor vitamine poate duce la descompunerea componentelor.
Vitamine: o scurtătură?
Toată lumea își dorește să fie mai sănătoasă, dar doar unii oameni au timp să pregătească mese bine echilibrate, hrănitoare. Alții, cum ar fi femeile însărcinate sau persoanele care se recuperează după o intervenție chirurgicală sau sunt bolnave, au nevoie de nutrienți suplimentari. Mulți profită de numeroasele vitamine și suplimente disponibile în magazine și online pentru a satisface lipsurile alimentare sau nevoile speciale.
Consumul de vitamine este atât de popular, încât se preconizează că vânzările de vitamine vor avea cea mai rapidă creștere pe piața globală a suplimentelor alimentare, o piață care a depășit 155 de miliarde de dolari în 2022.
După ce ai investit atât de mulți bani în vitamine, este dezamăgitor să descoperi că vitamina a expirat. Dar această dată de expirare înseamnă că vitamina trebuie aruncată? Și ar fi mai bine să cumperi o vitamină fără termen de valabilitate?
Ce vitamina ar trebui sa cumpar?
Alegerea mărcii de vitamine să cumperi este copleșitoare. Rafturile magazinelor și internetul oferă o varietate enormă. După ce Legea privind sănătatea și educația suplimentelor alimentare a fost adoptată în 1994, vitaminele nu mai sunt aprobate sau inspectate de FDA înainte ca consumatorii să le cumpere. Aceasta înseamnă că FDA nu evaluează vitaminele pentru a se asigura că vitamina conține produsul etichetat în cantitatea pe etichetă.
Sigiliul unui laborator independent asigură că vitamina conține ingredientele etichetate. Trei laboratoare principale oferă sigiliul producătorilor care își trec testele:
- Farmacopeea SUA (USP)
- NSF International
- ConsumerLab.com
Sigiliul unuia dintre aceste laboratoare de pe sticla de vitamine arată că producătorul a respectat regulile specifice, supus unor teste suplimentare și că produsul conține cantitatea etichetată. De asemenea, arată că vitamina nu conține contaminanți, bacterii, drojdie, mucegai, micotoxine sau pesticide. Unele laboratoare necesită, de asemenea, o dată de expirare cu date pentru a le face backup.
Dacă încă stabiliți ce vitamine aveți nevoie, consultați-vă medicul, farmacistul sau nutriționistul.
Ce înseamnă data de expirare?
Data de expirare garantează 100% potență la acea dată. Vitaminele, ca și alimentele, se pot degrada și își pot pierde puterea în timp, iar o vitamină expirată poate să nu fie la fel de eficientă.
Nu toate vitaminele au o dată de expirare pe flacon. FDA nu cere o dată de expirare pe etichetă pentru suplimente, dar unele laboratoare, precum USP, o cer. Pentru a oferi o dată de expirare, producătorul trebuie să aibă date care să arate că potența este de 100% la acea dată, iar laboratorul independent o confirmă.
Vitaminele durează în general doi ani la putere maximă, dar depozitarea și tipul de vitamine pot afecta expirarea. Lichidele și vitaminele solubile în apă sunt mai vulnerabile la umiditate, ceea ce le face să își piardă puterea mai rapid decât alte vitamine. Diferitele forme de doză, cum ar fi tabletele sublinguale și gumele își pierd, de asemenea, potența mai repede decât tabletele.
Înțelegerea diferenței dintre datele de expirare și de fabricație este, de asemenea, esențială. Data de fabricație arată data la care a fost fabricată vitamina, nu puterea sau potența la o anumită dată.
Prin urmare, dacă vitamina este expirată, aceasta s-a degradat și nu mai este la fel de puternică pe cât era. Din păcate, asta înseamnă că dacă este expirat, aruncați-l.
Sunt sigure vitaminele expirate?
În general, o vitamină expirată nu vă va răni și nu va deveni ceva dăunător sau toxic decât dacă se întâmplă ceva neașteptat, cum ar fi mucegaiul sau bacteriile care cresc pe vitamina. Dar vitamina nu va mai fi la fel de eficientă.
Inspectați întotdeauna vitaminele pentru semne de expunere la umiditate ridicată, care ar putea apărea ca pete neașteptate pe vitamina sau umiditatea din interiorul recipientului. Dacă vitamina arată ciudat sau diferit de cel așteptat, nu o luați.
Sfaturi pentru a beneficia la maximum de vitamine:
Când cumpărați o vitamină, căutați sigiliul unui laborator independent care a testat vitamina. Acest sigiliu asigură calitatea vitaminei. Unele laboratoare independente necesită o dată de expirare, care arată teste suplimentare și dacă potența vitaminei este de 100%. De asemenea, depozitarea corectă este esențială pentru a vă asigura că vitamina este încă la fel de eficientă pe cât de așteptat.
Sigiliu al unui laborator independent
Verificați sigiliul USP, NSF sau Consumer Labs atunci când cumpărați o vitamină. Producătorii trebuie să fie de acord cu teste și inspecții suplimentare de către laboratorul independent pentru a obține unul dintre aceste sigilii. Laboratoarele testează vitaminele pentru a confirma ingredientele de pe etichetă sunt în vitamina.
Pentru mai multe informații, accesați https://dietoll-official.top/ro-introducere-in-dieta-keto/