My CMS

V vašo prehrano vključite probiotični jogurt in fermentirano hrano

V vašo prehrano vključite probiotični jogurt in fermentirano hrano

Os črevesje-možgani je platforma za takojšnje sporočanje

Pomen zdravega črevesnega mikrobioma ima daljnosežne posledice za vaše splošno zdravje, tako zelo, da strokovnjaki črevesni mikrobiom pogosto imenujejo vaši »drugi možgani«.

Sodobni okvir za opis interakcije med zdravjem črevesja in duševnim zdravjem je dvosmerna avtocesta. Črevesna mikrobiota se lahko poveže s perifernim živčnim sistemom in sprošča nevroaktivne metabolite v krvni obtok.

Nasprotno pa lahko osrednji živčni sistem pošilja signale v črevesje, ki vplivajo na sestavo mikrobiote prek vagusnega živca ali enteričnega živčnega sistema, ki upravlja delovanje črevesja.

Ta metafora dvosmernega sporočanja močno poenostavi raznolike in celovite povezave, ki jih ima črevesje s preostalim telesom. Na primer, sluznice, ki obdajajo celoten črevesni trakt – od nosu in ust do anusa – pridejo v stik z vsem, kar jemo in dihamo, in se takoj odločijo, ali je prispeli mikrob prijatelj ali sovražnik.

Glede na to ogromno vsakodnevno razvrščanje je morda intuitivno, da je največji imunski organ v telesu s črevesjem povezano limfoidno tkivo (GALT). GALT proizvede 70 do 80 % imunskih celic telesa. Te celice ostanejo obešene v previdnem položaju – izogibajo se pretirani reakciji na prijazne bakterije in se hkrati branijo pred tistimi, ki bi lahko bile smrtonosne.

Če se vrnemo nazaj k anksioznosti in vnetnemu stanju, zlahka razumemo, kako lahko anksiozno stanje povzroči živčne, endokrine in imunske signalne poti, ki posledično spremenijo črevesno mikrobioto.

V zadnjih petih letih so raziskave razširile naše razumevanje presečišča med depresijo in mikrobiomom. Vendar mora biti ta dvosmerni odnos sam znotraj zapletenih signalnih omrežij, ki povezujejo endokrini, imunski in živčni sistem.

Trenutno je razumno sklepati, da lahko naša prehrana, zdravila in okoljski stresorji – vključno s stresorji v službi in odnosih – močno vplivajo na naše splošno zdravje in dobro počutje.

Vendar še nismo na točki, ko bi na primer lahko predpisali individualizirano probiotično dieto za ponovno uravnoteženje zdravja črevesja. Naše črevesje naredi več kot le pridobivanje kalorij iz hrane. Čeprav smo si morda pridobili navado, da med delom jemo precej brezglavo, nam lahko pomaga preusmeritev perspektive k razmišljanju o hrani in gibanju kot zdravilu. Nekateri primeri majhnih dnevnih sprememb vključujejo:

 • Zmernost. Omejitev uživanja sladkorja in alkohola.
 • Probiotiki. V vašo prehrano vključite probiotični jogurt in fermentirano hrano.
 • Premikanje. Vzemite si čas za bivanje v naravi, sprehod ali telovadbo na prostem.
 • prijatelji. Razvijanje podpornih socialnih omrežij.
 • spi. Dovolj kakovostnega spanca.
 • Čuječnost. Vadba kratkih obdobij meditacije in namernosti v naših dnevnih rutinah.

S ponovnim hvaležnostjo za delo, ki ga naša črevesna sluznica opravlja 24/7, bo morda lažje hraniti svoje telo z namenom in hraniti našo miselnost od znotraj navzven.

Umetna inteligenca (AI) revolucionira številne človeške interakcije, izboljšuje storitve za stranke in učinkovitost. Vidimo tudi, da umetna inteligenca vstopa v zdravstvo, kar je možnost, ki vznemirja in skrbi številne klinike. Kako ta proces deluje in kako natančno umetna inteligenca pripravlja osnutke informacij? ChatGPT smo preizkusili tako, da smo našega epidemiologa prosili, naj pregleda vsebino o zdravju črevesja glede točnosti in popolnosti.

Ključni zaključki:

 • ChatGPT pregleduje javno dostopne zdravstvene informacije in nudi povzetek.
 • Informacije so hitre, točne in lahko berljive.
 • Nekatere pomanjkljivosti uporabe ChatGPT ali drugih orodij AI so pomanjkanje širine, globine ali referenc.
 • Mnenja bodo odražala samo priporočila zdravstvenih agencij ali zdravniških združenj, razen če vas izrecno zahteva nasprotno mnenje.
 • Vsebina ni podvržena strokovnemu pregledu in se ne sme uporabljati kot nadomestilo za zdravniški pregled.

Kam se obrnete po zdravstvene informacije? Katere zaupanja vredne vire uporabljate? Hitro iskanje v Googlu lahko vrne informacije iz centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), klinike Mayo ali univerzitetnega raziskovalnega oddelka. Številna spletna mesta o zdravju in dobrem počutju vsebujejo vsebino, ki so jo pripravili izkušeni kliniki in znanstveniki. Te članke običajno pišejo (ali jih vsaj pregledajo) strokovnjaki s posebnim usposabljanjem na področju, ki ga zanima.

Vendar pa je ChatGPT — orodje umetne inteligence (AI) — odprlo vrata izboljšanju učinkovitosti zdravstvene komunikacije s povzemanjem informacij in vračanjem odgovorov, ki spominjajo na človeški pogovor. Na voljo je več drugih orodij AI – preizkusili smo tudi Bing (ki deluje na najnovejšem modelu GPT-4, medtem ko ChatGPT uporablja GPT-3.5). Potencial je ogromen, vendar zdravstveni delavci ostajajo zaskrbljeni zaradi možnosti pristranskosti glede na vire, uporabljene za ustvarjanje odgovorov, pomanjkanja konteksta in popolnosti ter dajanja lažnega občutka varnosti, ker so odgovori videti tako klinično natančni (pojav, imenovan »halucinacija «).

Kako motorji AI najdejo informacije?

ChatGPT je navedel citate poleg izjav, vendar ni navedel virov. Bing AI je zagotovil reference. Za prepoznavanje virov ChatGPT je bil uporabljen preverjevalnik plagiatorstva. Približno 50 % gradiva je bilo vzetega z 11 spletnih mest, le ena je bila preverjena agencija za javno zdravje, drugi pa so bili blogi o zdravju in kanali na Instagramu, ki so pokrivali varjenje piva, čisto prehrano, sindrom kronične utrujenosti in zasvojenost. Nobena od informacij ni bila iz strokovno pregledane revije niti ni bila potrjena s strani znanstvenika ali klinika.

V primerjavi s človekom, ki uporablja iskalnik, so orodja AI hitrejša pri sintezi najboljših spletnih mest. Iskalniki, ki se uporabljajo za pridobivanje informacij, so odvisni od akronima: EEAT, ki pomeni izkušnje, strokovnost, avtoritativnost in zanesljivost. Višja kot je ocena EEAT, višje je stran uvrščena v rezultatih iskalnika. To so najpogosteje vrnjene strani pri raziskovanju teme in zdi se, da so strani, na katere se ChatGPT opira. Vendar mora človek prebrati vsako spletno mesto in izluščiti glavne ideje, kar vzame morda 30 minut, medtem ko lahko orodje AI ta postopek konča v manj kot 30 sekundah.

Testiranje umetne inteligence s temami, povezanimi z zdravjem

Zdi se, da trenutno stanje umetne inteligence ni pripravljeno za potrošniško uporabo v medicinske namene, razen za povečanje splošne ozaveščenosti o zdravstvenem stanju. Kot bomo pokazali, se orodja ne bi smelo uporabljati za diagnosticiranje osebnih zdravstvenih težav. Dvema pomočnikoma AI smo zastavili preprosto vprašanje o znakih nezdravega črevesja. Odgovori so navedeni spodaj.

Odgovor ChatGPT na “S 150 besedami, kakšni so znaki nezdravega črevesja?”
Nezdravo črevesje lahko povzroči različne težave, vključno s prebavnimi težavami, kot so napenjanje, plini, zaprtje, driska in bolečine v trebuhu. Lahko povzroči tudi intoleranco na hrano, utrujenost, težave s kožo, spremembe razpoloženja in avtoimunske motnje, kot sta revmatoidni artritis in multipla skleroza. Te težave se pojavijo zaradi neravnovesja v črevesnih bakterijah, vnetja črevesne sluznice in motenj pri absorpciji hranil. Črevesje se pogosto imenuje “drugi možgani”, ker proizvaja nevrotransmiterje kot možgani, zato lahko nezdravo črevesje povzroči spremembe razpoloženja, kot sta anksioznost in depresija. Če imate katerega od teh simptomov, je pomembno, da obiščete zdravstvenega delavca za pravilno diagnozo in zdravljenje. Odpravljanje temeljnega vzroka težave vam lahko pomaga obnoviti zdravje črevesja in preprečiti nadaljnje zdravstvene težave.
Bingov odgovor na “S 100 besedami, kakšni so znaki nezdravega črevesja?”
Obstaja več znakov, ki lahko kažejo na nezdravo črevesje. Nekateri od teh znakov vključujejo razdražen želodec, dieto z visoko vsebnostjo sladkorja, nenamerne spremembe telesne teže, motnje spanja ali stalno utrujenost in razdraženo kožo¹. Prehrana z veliko predelane hrane in dodanih sladkorjev lahko zmanjša količino dobrih bakterij v črevesju¹. Ali obstaja kaj posebnega, o čemer bi radi izvedeli več?

Povzetek ChatGPT za poizvedbo »znaki nezdravega črevesja« je točen; vendar nima pomembnega konteksta. Na primer, povezave med črevesnim mikrobiomom in avtoimunskimi boleznimi se še vedno raziskujejo. Zdi se, da obstajajo korelacije in predlagan je bil osnovni mehanizem (puščajoče črevesje), vendar vzročna razmerja niso bila ugotovljena. Članek ne omenja, da so te predlagane povezave nove in zahtevajo dodatno raziskavo.

Poleg tega rezultati motorja AI morda niso popolni. V vsebini ni bilo omenjeno, da so simptomi nezdravega črevesja lahko tudi znaki prekomernega delovanja ščitnice, redne uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID), celiakije, okužbe s paraziti, intolerance na hrano (ali pokvarjeno hrano) ali zgodnjega opozorilni znaki raka na črevesju, maternici ali jajčnikih. Prehitro prehranjevanje lahko povzroči požiranje zraka, kar lahko povzroči tudi napenjanje in pline. Številni dejavniki lahko povzročijo tudi nepravilnosti, kot so žvečenje žvečilnega gumija brez sladkorja, preveč kofeina, mlečni izdelki, stres, tek po jedi in nekatera zdravila.

Glede na to, da so informacije lahko točne, vendar brez konteksta ali popolnosti, je AI verjetno najbolje uporabiti za raziskovanje morebitnih vzrokov za vaše simptome. Če ste pred obiskom obveščeni, lahko svojemu zdravniku zastavite natančnejša vprašanja. Vendar pa svojega zdravnika povprašajte o drugih možnih vzrokih simptomov, ki jih morda opazite in morda niso bili identificirani v odzivu AI.

Kaj še lahko storim za izboljšanje zdravja svojega črevesja?

Preden se dogovorite za sestanek z zdravnikom, si zabeležite svoje simptome skupaj z vnosom hrane, zdravili in aktivnostjo. Vaš zdravnik bo moral vedeti, kako dolgo imate simptome in vašo tipično prehrano. Zdravniki so usposobljeni za pregled vaše zdravstvene anamneze, presejalnih testov in rezultatov fizičnega pregleda. Upoštevajte priporočila zdravnika, če trenutno niste na presejalnih testih, kot je kolonoskopija.

Če ste na tekočem s svojimi presejalnimi testi in so vsi vaši laboratorijski izvidi normalni, bo naslednji korak verjetno vključeval spremembo vaše prehrane, da boste uživali več probiotikov in prebiotikov, hkrati pa zmanjšali sladkor, alkohol, kofein in predelano hrano.Za več informacij obiščite maasalong official .

Contents